Doorgaan naar hoofdcontent

November 2021

 



De donor chronicles zes maanden later...

Het is inmiddels bijna een half jaar geleden dat ik DAT telefoontje op een vrijdagmiddag kreeg van het FIOM. Ik kan mij nog de vlinders en tegelijkertijd de steen in mijn maag herinneren toen ik het nummer deels herkende. De dagen of weken erna kan ik mij nog amper herinneren.

Er gaan weken voorbij waarin ik er nauwelijks bij stil sta. Maar er zijn ook dagen waarop ik gevoelsmatig op een druk perron sta en iedereen aan mij voorbij rent. Dan voelt het bestaan van zoveel broers en zussen of hoe ik überhaupt bent ontstaan onwerkelijk en overweldigend. De momenten dat het een formeel onderwerp is zoals de afsluiting van het externe onderzoek maken het nog echter en ook confronterender. Alles gaat door, een nieuwe baan en het opgroeien van ons kind. In de kleine stukjes van mijn tijd die dan nog overblijven moet ik deze hele wetenschap nog verwerken.

Een paar weken terug vroeg iemand of iets in de familie voorkwam. Voor ik het wist floepte ik er uit "dat is nogal lastig want ik heb meer dan 35 broers en zussen".

De afgelopen zes maanden heb ik best al wel een flink aantal van hen mogen ontmoeten. En ik ben zo trots om deel uit te mogen maken van zo een grote groep mooie mensen. Automatisch ga je op zoek naar de overeenkomsten die je hebt met elkaar of juist de verschillen. In de een herken je je misschien meer in het uiterlijk en de ander lijkt meer qua karakter. Een ding wat continu terugkomt. Kaas. Kaas. En kaas. Een voorliefde voor kaas. 

Afgelopen week werden de resultaten van een extern onderzoek aan ons gepresenteerd. Een punt wat veel vragen oproept is het recht hebben op niet-weten. Wat voor het ziekenhuis betekent dat zij niet actief de vrouwen of ouderparen zullen gaan benaderen die zijn behandeld.

Ik ben trots op de broers en zussen die openheid geven in de media en zich daarmee ook kwetsbaar opstellen. Ieder kind heeft het recht om te weten van wie hij/zij afstamt. Ik hoop dat het delen van onze ervaringen nog meer ouders of kinderen aanspoort om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Je afkomst mag geen taboe zijn, de tijd waarin wij zijn geboren is niet meer. Dat we het taboe met z'n allen verder mogen afbreken. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Stuiterballen en disco's in mijn hoofd - volume 2

Ik heb ADHD en ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Dit hoorde ik vlak na mijn vierendertigste verjaardag. Het is niet het enige antwoord op al mijn levensvragen. Niet de ultieme verklaring voor alle moeilijkheden waar ik ooit tegenaan ben gelopen. Wel een van de allergrootste "ojaaaaaa" momenten van mijn leven naast het ontdekken dat ik een donorkind ben. Heb ik dan nu een identiteitscrisis in het kwadraat? Misschien een beetje. Als je een aantal jaar geleden had gezegd dat ik ADHD en ASS zou hebben, had ik je uitgelachen. Terwijl als ik nu met een andere bril naar mijzelf terugkijk. All the signs were there. En dat eigenlijk al vanaf dat ik een kind was. Dat is dan weer een voordeel van een kilo's zwaar jeugdzorgdossier onderin je kast hebben liggen. De grote storing of 500 internal server error kwam alleen pas toen ik moeder werd. Toen raakten alle laatjes vol, gingen laatjes niet meer open of dicht. Soms probeerde ik nog wel eens een te vol laatje dicht te stampen do...

Juli 2021

  Ik ben vast geadopteerd. Jij bent er vast een van de melkboer. Weet je zeker dat je vader wel je vader is. Jullie lijken echt niet op elkaar he.  Er zijn zelden momenten geweest in mijn bewuste leven dat ik niet in een soort identiteitscrisis verkeerde. Ik hou zielsveel van mijn broer en zusje maar er is geen ontkennen aan dat ik heel ons leven al compleet anders was, een ieder die ons kent kan dat erkennen. Niet beter, niet slechter maar gewoon anders. We zijn niet uit hetzelfde hout gesneden en begrijpen elkaar soms of eigenlijk vaak helemaal niet. Het gaat verder dan niet dezelfde kleur ogen, haarkleur of interesses. Onze verschillende kijk op het leven of de dingen die we meemaken, de paden die we bewandelen zorgen er voor dat we elkaar soms kwijt raken in dit leven en toch vinden we elkaar weer terug. Het is ook niet te missen dat ik niet dezelfde trouwe bruine ogen heb als papa of zijn zwarte haar. Het is een onderbuikgevoel wat aan mij knaagde maar ook soms jarenlang ...

Mijn hoofd is een disco

Mijn hoofd is een disco.  "Je praat wel veel he" "Jij praat altijd zo hard" "Hoezo kan je niet opruimen? Iedereen kan dat" "Zat je weer te dromen" "Je hebt zoveel potentie" "Kun je eens een keer stil zitten" "Maak gewoon een to do lijstje" "Je bent gewoon lui" "Wat ben jij chaotisch zeg" "Ben je al weer je sleutels kwijt?" "Hoe kan je nou vergeten te eten of te drinken?!" "Je doet niet goed genoeg je best" Mijn hoofd wil continue dansen en springen maar mijn lijf heeft geleerd om stil en zo onzichtbaar mogelijk te zijn, want zo zijn meisjes. Dus pluk en friemel ik aan mijn gezicht, mijn sieraden en wiebelen mijn tenen de hele dag in mijn schoenen. Ik probeer mijn gedachten bij een gesprek met iemand te houden maar de muziek is te hard, het licht schittert, ik voel een velletje aan mijn vinger dat er nu direct afgepulkt moet worden, oh kijk de verf bladder...